Reklama
 
Blog | Petr Buben

Radar, a špetku atomu k tomu. Osolit.

Úvahy okolo radaru, úlohy Čech v Evropě a ve světě.

Je vhodné a potřebné zahrnovat Čechy do hry velmocí o světovou nadvládu? Má se země zapojovat a zúčastňovat globálního politického strategicko mocenského zápasu, se vším, co to obnáší?

Odpověď zní, zřejmě nikoliv.

Není v zájmu Čech, ale ani Usa, Ruska, a ani ostatních zemí, aby v Čechách, nebo jinde, byly budovány nové vojenské základny. Nepřispívá to ničemu pozitivnímu, natož pak míru, důvěře, bezpečnosti a nezvyšování napětí.

Má vůbec cenu stavět protiraketové základny, dnes, v době, kdy kufříková atomová nálož vyhladí celé město, kdy pytlík bílého prášku učiní to samé, kdy preferovaný odboj malých okupovaných států je hromadný terorismus?

Co zabrání výbuchům terorismu mezi civilním obyvatelstvem? … Mír.
Určitě ne plánování války, stavení nových a nových základen.

První neblahé výsledky se již dostavily – Rusko obnovuje výstavbu svých vojenských základen po celém světě, zastavuje dodávky plynu, plánuje rozmísťování raket v Evropě. 


Odklad na 5 let, prozatim
Aktuální zprávy dnes, leden 2009, jsou pozitivní – Min zahr Karel Schwarzenberk ve Washington, DC na návštěvě u Min zahr či Sektretářky státu Usa Hillary Clinton, výstavba radarové základny se odkládá na 5 let, a Usa jsou ochotny vše ještě dále přehodnotit, pokud Rusko pomůže s Íránem a jeho jaderným a raketovým programem.

Írán s jeho jadernými ambicemi je pokládán v Izraeli za životně důležitou a kritickou bezpečnostní otázku.
Pokud Rusko Írán vydá, podobně jako Irák, budou jeho reaktory bombardovány, což zřejmě způsobí větší konflikt v oblasti. Podle dosavadního vývoje se však nezdá, že by Rusko upustilo od výstavby jaderného reaktoru v Íránu.


Čechy nemají zájem vést válku s Íránem, ani s Ruskem či někým jiným. Írán nemá nejmenší zájem napadat Čechy, nebo kohokoliv v Evropě i jinde. 

Nechme již té kapitalistické válečné psychózy. Je to příliš nákladné, nezdravé, a také špatné.

www.NeZakladnam.cz

Reklama